GymHyper

Explorează

Contează IMC-ul tău?

IMC este abrevierea pentru indicele de masă corporală. Este probabil să fi auzit de el. Ați fi putut chiar să vă faceți propriile calcule după o scurtă căutare. Cu toate acestea, în ultimii ani, un număr tot mai mare de studii au pus la îndoială acuratețea IMC ca predictor de sănătate.

Așadar, astăzi ne vom uita la IMC și vom vedea dacă chiar contează.

ÎN primul rând, CARE ESTE IMC-UL TĂU (indicele de masă corporală)?
IMC este o formulă care calculează procentul de grăsime corporală în funcție de înălțimea și greutatea ta.

Puteți calcula IMC folosind următoarea formulă:

IMC = GREUTATE / (ÎNĂLȚIME)^2

Puteți fi clasificat într-unul dintre multiplele grupuri în funcție de rezultatele dvs.:

-Subponderal
-Greutate sănătoasă
-Supraponderal
-Obez

Desigur, dacă urmați acest lucru, IMC-ul dvs. v-ați dori să fie între 18,5 și 24,9.

Dar dacă nu te afli printre valorile acestea?

Potrivit oamenilor de știință, s-ar putea să nu fie o problemă majoră.

CERCETAREA ȘTIINȚIFICĂ

În ciuda unui IMC supraponderal sau obez, zeci de milioane de oameni s-au dovedit a avea o greutate sănătoasă, potrivit unui studiu UCLA.

Pe de altă parte, 30 la sută dintre persoanele cu un IMC „sănătos” nu ar fi considerate deloc sănătoase dacă ar fi luate în considerare statistici suplimentare de sănătate, cum ar fi nivelurile generale de fitness, depozitarea grăsimilor și așa mai departe.

DE CE PARE A EXISTA O AȘA DISCREPANȚĂ?

IMC nu este de încredere din mai multe motive, inclusiv următoarele:

-IMC nu poate face diferența dintre mușchi și grăsime.
-IMC nu ține cont de locul în care este transportată grăsimea.
-Genul nu este luat în considerare.

Există mai multe motive pentru care IMC poate să nu fie metoda ideală pentru determinarea procentului de grăsime corporală.

Acest lucru ridică întrebarea de ce folosim în continuare IMC.

ARE VREUN SENS ACEST LUCRU?

Poate că IMC nu este cel mai precis la nivel individual, dar poate ajuta la analiza tendințelor atunci când este aplicat la grupuri mari. Este, de asemenea, o abordare rapidă, simplă și ieftină pentru a obține cel puțin o idee despre locul în care vă aflați în ceea ce privește nivelul de grăsime corporală.

Desigur, cu simplitatea vin și limitări, dar când vine vorba de un calcul care poate fi făcut în confortul propriei case, nu este cu mult mai bine.

Unele studii au descoperit că scorurile IMC care variază de la „exces de greutate” la „obezitate” pot fi conectate cu dificultățile legate de sănătate mai târziu în viață, prin urmare s-ar putea să nu fie complet greșit.

IMC nu trebuie tratat ca o Evanghelie și ar trebui să folosiți bunul simț atunci când interpretați rezultatele pe care le oferă.

Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să utilizați ecuația; ar putea fi util, dar rețineți că nu este o măsură de încredere 100% a sănătății.

ÎNAINTE DE A PUNE TOATĂ CREDINȚA ÎN SCORUL IMC, GÂNDȚI-VĂ LA CUM VĂ SIMȚIȚI ȘI LA CĂLĂTORIA VOASTRĂ INDIVIDUALĂ DE SĂNĂTATE ȘI FITNESS.